Ξύλο

Ξύλο

Γιατί το ξύλο είναι το Νο1 δομικό υλικό 

Το ξύλο βρίσκεται στην υπηρεσία του ανθρώπου από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη Γη, έχει βοηθήσει σημαντικά στην επιβίωση του, και έχει συντελέσει στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Απαντάται σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και είναι ανανεώσιμη πρώτη ύλη, δηλαδή ανανεώνεται συνεχώς και δεν εξαντλείται, σε  αντίθεση με τις ορυκτές πρώτες ύλες, πετρέλαιο, μεταλλεύματα και γαιάνθρακα, που σταθερά εξαντλούνται.
Σήμερα οι ανταγωνιστές του ξύλου είναι: το αλουμίνιο, το πλαστικό, το τσιμέντο και  ο χάλυβας.

Το ξύλο είχε και θα εξακολουθήσει να έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.

Πλεονεκτήματα του ξύλου:

  • Αναπαράγεται από τη φύση , είναι ανανεώσιμη πρώτη ύλη 
  • Έχει μεγάλη αισθητική αξία, διότι είναι διαθέσιμο σε πολλούς συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίασης. Είναι «ζεστό» υλικό με ιδιαίτερη αίσθηση στην αφή και στην όραση (λ.χ. σύγκριση ενός ξύλινου με ένα μεταλλικό ή πλαστικό έπιπλο).
  • Είναι άριστο δομικό υλικό με μεγάλες κατασκευαστικές δυνατότητες και αρχιτεκτονική αξία.
  • Έχει μεγάλη μηχανική αντοχή σε σχέση με το βάρος του. Είναι μονωτικό υλικό στη θερμότητα και στον ηλεκτρισμό.
  • Δεν οξειδώνεται.
  • Η κατεργασία του είναι σχετικά εύκολη και απαιτεί μικρή κατανάλωση ενέργειας.
  • Δεν ρυπαίνει το περιβάλλον

Ένα παράδειγμα για την διαχρονική αξία του ξύλου, είναι η πολιτεία του Άθω. Μοναστήρια 1000 ετών με αποκλειστικά υλικά κατασκευής χώμα, πέτρα και ξύλο. Το ξύλο λειτουργεί ως συνδετήριο δομικό στοιχείο, αισθητικό και αντισεισμικό (υπάρχουν μοναστήρια 10-11 ορόφων με μηδαμινή συντήρηση στη διάρκεια των ετών).

Στην Ελλάδα το ξύλο τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν αγαπήθηκε όπως του άξιζε, αντιθέτως πολεμήθηκε. Οι παραδοσιακοί οικισμοί που επεκτάθηκαν χωρίς παραδοσιακά υλικά έχασαν την ομορφιά τους (αισθητική). Τα τελευταία χρόνια κυρίως σε κράτη της Αμερικής και της βόρειας Ευρώπης κερδίζει τη θέση που του αρμόζει και σε πολλά απ΄αυτά είναι το Νο1 δομικό υλικό σε κτίρια με εμφανείς κατασκευές ή μεγάλου όγκου, πχ γέφυρες, φράγματα, εμπορικά κέντρα. Στην χώρα μας έχει αρχίσει και διαφαίνεται η ίδια τάση.

Για την Kritikoswood το ξύλο είναι τρόπος ζωής και έκφραση τέχνης. Άλλωστε είναι αλληλένδετο με την παράδοση και την κουλτούρα μας, εξ ου και ο όρος ''τεχνίτης ξύλου''.